top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKarin van de Ridder

Lichen Sclerosus

Bijgewerkt op: 23 dec. 2019

Eerlijk: ruim twee jaar geleden had ik zelf ook geen idee wat Lichen Sclerosus was. Totdat ik, gealarmeerd door witte vlekken in mijn schaamstreek,en een korte zoektocht op internet,het vermoeden had dat ik Lichen Sclerosus had. Door de huisarts werd mijn vermoeden bevestigd………..wat nu?

Lichen Sclerosus (LS) is een aandoening die zowel met gynaecologie als dermatologie te maken heeft. LS is een aandoening die vaak voorkomt bij vrouwen in de periode van de overgang. Het treft echter ook mannen en kinderen. LS laat zich zien in het gebied van de vulva. De symptomen zijn: - jeuk, irritatie of een brandend gevoel van de huid van de vulva -droge huid met witte plekken -wondjes/scheurtjes in de huid (verergerd door krabben) -een dunne en fragiele huid -wit littekenweefsel (vaak zichtbaar in de vorm van een lemniscaat rondom de grenzen van de vulva en anus) -er kunnen vergroeiingen plaatsvinden bij de clitoris en/of urinebuis, de schaamlippen kunnen verdwijnen en de vagina kan zich vernauwen -pijn bij het vrijen door wondjes of door vergroeiingen

Doordat de klachten in het beginstadium erg veel gelijkenis hebben met de klachten van een schimmel, wordt door artsen niet altijd direct de diagnose LS gesteld. Vrouwen krijgen dan een anti-schimmelcreme/medicatie voorgeschreven. Zo kan het gebeuren dat vrouwen heel lang met klachten rondlopen zonder te weten wat er werkelijk aan de hand is. Gelukkig had mijn huisarts veel kennis van LS. Het eerste advies dat ik kreeg: gebruik de eerste tijd een hormooncreme (dermovaten) om de jeuk weg te halen en de wondjes te helen. Daarna schakel je over op een neutrale zalf om de huid soepel te houden. En dat is eigenlijk alles wat de arts kan doen, met daarbij het advies om me jaarlijks te laten controleren.

De hormoonzalf was in het beginstadium zeker nodig, maar ik vond het gebruik ervan zeer tegenstrijdig. De bijwerking ervan is namelijk dat de huid dunner en dus kwetsbaarder wordt, dat is toch niet de bedoeling….. Nadat de jeuk en irritatie door de zalf waren opgelost, wilde ik graag zoeken naar een betere oplossing voor mijn probleem. Als acupuncturist en met een levenspartner die acupuncturist en herbalist is, lag de oplossing natuurlijk erg voor de hand.

We zijn samen om de tafel gaan zitten en hebben een behandelplan gemaakt voor het behandelen van mijn LS. Want 1 ding wist ik zeker: dit gaan we oplossen! We maakten een behandelplan voor 12 weken. In deze weken werd ik behandeld met acupunctuur, nam ik Chinese kruiden in en gebruikte ik een extract van Chinese kruiden om de huid van mijn vulva te spoelen. Het was intensief en vroeg ook echt wat van mijn tijd, maar ik kan nu zeggen dat ik klachtenvrij ben!

Inmiddels heb ik met veel vrouwen gesproken over LS. Het is nog altijd een gevoelig onderwerp, zeker als het op seksualiteit aankomt. Door de klachten kan je (seksuele) relatie behoorlijk veranderen. Ik heb het geluk dat ik geen klachten meer heb daar ben ik ontzettend blij mee! Daarom wil ik graag andere vrouwen met LS gaan helpen om ook zonder klachten door het leven te kunnen gaan.

Mijn online behandelplan bestaat gebruik van Chinese kruiden, kruidenbaden, creme, acupressuur en ontspanningsoefeningen. Daarnaast kan ook de partner betrokken worden in het traject. Door middel van (online) oefeningen worden er tips gegeven om de (seksuele) relatie in te zetten bij het herstel van LS.

Heb jij last van bovenstaande klachten of is bij jou Lichen Sclerosus gediagnostiseerd? Ik informeer je graag over de mogelijkheden van behandeling voor jou op maat. Je kunt hier klikken een gratis intake LS in mijn online agenda.

Karin van de Ridder

1.389 weergaven0 opmerkingen

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
bottom of page